**Magdas scrapbooking**

Vi har allt du behöver för att själv göra personliga album och kort

 • Annonser
 • Veckans innehåll

  Vecka 48
  Må: Utmaning
  Ti: Tisdagstipset - Embossa
  On: Ego - Journaling av din bästa vän
  To: Tekniktipset - Arbeta med kanterna
  Fre: Recept - Kort/tags àla Tim Holtz
  Lö: Kulturellt - Beverly Hills 90210
  Sö: Fototips - Photoshop


  Vecka 49
  Må: Månadsutmaning - julinspirerad! :)
  Tis: Tisdagstipset - Kort med samma stämpel
  On: Magdas tipsar - Dillisar
  To: Tekniktipset - Öljetter
  Fre: Recept - julgodis med förpackning
  Lör: Kulturellt - Inspireras av julmusik
  Sö: Trendspaning - Tema saffran och apelsiner
 • Månadsutmaning

 • Kommentarer

 • Blog Stats

  • 246,754 hits

Fem sätt att fästa filten

Posted by Annika på 28 januari 2008

Utlottning i slutet av artikeln! /Annette

Det finns mängder av härliga dekorationer och bokstäver i filt! Jag gillar filt, det blir en annan struktur än papper, och det är tredimensionellt. De finns i olika tjocklekar och många färger, men… de kan vara lite svåra att fästa på papper. Fotofix håller inte, och en del flytande lim tenderar att ”flyta in” i filten, och då kan det bli svårt att få filten att fästa mot pappret.

Här visar jag några exempel på hur du fäster filt på dina layouter och kort. Jag har bland annat använt de läckra filtarken med dekorationer i flera härliga färger från Fancy Pants, som du nu kan köpa styckvis i Magdas shop.

1- Självhäftande filt är förstås det allra enklaste! Den är redan förklistrad och du drar bara bort skyddspappret på baksidan! Det finns både bokstäver (här American Crafts Leg Warmer) och band (Queen & Co). Jag tycker att både bokstäverna och banden fäster bra. På den här layouten har jag även använt enfärgad cardstock från Bazzill och prickigt papper från Piggy Tales.

file0175_1.jpg

2- Det näst enklaste tycker jag är att fästa med gluedots (klisterprickar). Här har jag använt dekorationer från Fancy Pants. Jag börjar med att trycka filtdekorationen ganska hårt mot klisterpricken medan den sitter kvar på sitt skyddspapper och sedan lossa och se till att klisterpricken följer med filten. Det finns en liten risk att klisterpricken sitter kvar och att det istället släppt lite filt från dekorationen, men försök igen. Sedan fäster jag dekorationen på albumsidan. Till fjärilen och hjärtat har jag använt en klisterprick, och till bården två, en i varje ände. Jag har även använt enfärgat papper från Bazzill, rosamönstrat papper från American Crafts och bokstäver från American Crafts och Cherry Arte.

file0176_1.jpg

3- Ett kul sätt att fästa är med häftapparat. Det är enkelt också, om du fäster smala delar som ryms inom klammern (bården och blommorna på sidan nedan), men vill du häfta på själva filten kan du behöva göra hål innan du häftar. Dessa dekorationer är också från Fancy Pants, och de är ganska tjocka, så på fotohörnet gjorde jag först hål i filten med en syl, och häftade sedan fast. På layouten finns även enfärgad cardstock från Bazzill, mönstrat papper från Cherry Arte och Chatterbox, och rubriken är gjord av blandade Thickers.

file0179_1.jpg

4- En del dekorationer passar utmärkt att fästa med brads. Det finns ju brads i massor av färger och med olika motiv. Här har jag använt brads som ser ut som skruvskallar från Karen Foster. De passar bra till layoutens byggtema och blir en effektfull kontrast mot den mjuka, blå filten från Fancy Pants. Först gjorde jag hål i filten (gör ett ordentligt hål med en syl eller liknande), sedan stack jag i bradsen och därefter måttade jag ut var jag ville ha hålen på layouten. Det blir också fint med en blom- eller hjärtbrad i exempelvis en filtblomma. Här har jag använt papper från Bazzill, Daisy Bucket och KI Memories. Texten är Making Memories Misunderstood och Remarks.

file0171_1.jpg

5- Symaskinen fungerar också fint att fästa filt med. Eller nål och tråd! Här har jag sytt fast blommorna och stjälkarna med raksöm eller sicksack. Jag klippte till några extra stjälkar av filtresterna. Jag har använt mönstrade brads från BoBunny i några av blommorna samt enfärgat papper från Bazzill, mönstrat papper från Cherry Arte och en liten bit paper frill från Doodlebug.

file0178_1.jpg

Lycka till med era filtprojekt! 

/Annika

Vad tycker ni om filt? Har ni själva hakat på trenden med filt, eller tvekar ni fortfarande? Vi vill veta senast den 5 februari. Tag chansen att bli lycklig vinnare av hemligt paket med filt..!

29 svar to “Fem sätt att fästa filten”

 1. Tette said

  Jäpp, jag har hakat på trenden. Det är roligt att klippa ut figurer och använda sig av band mm. Det blir ett gulligt, men samtidigt lite tuffare intryck med filt, det ser lite embossat ut så det blir lite djup i det man håller på med.

 2. Jag ligger i startgroparna. 🙂 Jag har både dekorationer (med och utan klister) och filtark att klippa/stansa ifrån, men än har det inte blivit av. En orsak är att det är lite svårt att komma på hur man fäster (förutom det förklistrade…), men här var det ju en helt suverän artikel om just det! Tack! 🙂 Kanske dags att ta tag i det hela – för det är ju såååå läckert.

 3. Ja, jag har gjort några LO´s där jag använt filt. Både förklistrat och utan. Tycker att de ger ett varmare och mjukare intryck till layouten. Verkligen bra artikel, gav mig flera ideer till kommande projekt.

 4. Camilla (Wilmagumman) said

  Har samlat på mig några olika filtdekorationer,men har haft lite svårt att komma mig för att använda dem. Men denna artikel gör att jag vill testa att använda dem snarast! Tack Annika och Magdas för inspirationen!

  (Gillar verkligen LO:en om vänskap. Vilken härlig påminnelse för Anna om hennes fina egenskaper!)

 5. Jag gillar filt och har köpt på mig en del filtband. Dessvärre hamnar de sällan på nån LO, slutar alltid med att jag struntar i den. Behöver absolut lära mig våga peta dit filten, de LOs jag sett som har det är så himla fina, förstår inte varför jag har så svårt med det på mina egna LOs! Tack för en inspirerande artikel, nu ska jag absolut ta mig i kragen och prova.

 6. Linda said

  Bara förra veckan provade jag för första gången och tyckte om det. Har haft filt liggande ett tag, men nu har jag kommit igång så det blir säkert mer. Men det ska vara starka färger på filten, annars känns det lite ”mesigt”, fast det tycker jag nog om det mesta när jag tänker efter. 🙂

 7. Caroline said

  Hej! Jag tycker filt är jättefint, men hittils har jag bara lyckats komma över några filtband. Tycker filt gör att skapelsen får en ny dimension.

 8. Smarre said

  Även jag är i startgroparna. Har inte köpt på mig något än men fått några av kompisar och inser att de är rätt skojiga. 🙂
  Nu suktar jag efter diverse filtdekorationer…

 9. Lene Kristensen said

  Ja, jag har använt filt dekorationer, lite på en Lo, dog best på mina kort. Det blir snyggt och är kul att använda.

 10. Emma S said

  Väntar på en beställning med just filt-dekorationer och ser fram emot att testa dem! Bra artikel med konkreta tips, tydliga bilder och häriga LO:s!

 11. Marie said

  Jag har gjort en bra start i alla fall med självhäftande filtband i olika färger och mönster. De är helt enkelt underbara och finns med på de flesta kort och LO jag gör just nu. Steget till andra filtdekorationer är inte så långt och snart börjar jag nog med andra filtgrejor oxo.

 12. Fialia said

  Jag gillar filt. Jag har både som jag köpt i metervara som jag stansar ur, och färdiga filtthickers och filtband. Det blir lite dimension med filt.

 13. lena alias mamma mu said

  Jag beställde filtband från queen o co från USA då jag inte kunde bärga mig tills de kom i butikerna här.Har använt dessa både på LO´s och kort , även använt thickers och blommor i filt. Ger ett softare intryck där man vill ha det…
  Har däremot inte provat de nya filtarken med utstansade dekorationer, men steget är inte långt borta.

 14. Morfen said

  Jag älskar filtblommorna och filt-thickers, det ger en mjukare känsla och lite spännande för ögat också med olika material på layouterna.

 15. Cath. said

  Jag tycker om filt och har använt filtband och dekorationer ett tag på både kort och layouter. Gillar att använda olika material!

 16. Linda said

  Än så länge har det bara hamnat tre små filtblommor på en av mina layouter, och det beror på att jag fick de i en RAK en gång. Har än så länge ingen filt och har inte haft råd att köpa heller, men det kommer 🙂 Jag provar på allt möjligt just nu, och kan mycket väl tänka mig att filt också kommer finnas med snart.

 17. Ja, jag har använt en del filtband som jag fick i ett månadspaket från er. Tycker mycket om dem. De är så enkla att använda och snyggt blir det.

 18. Camilla E said

  Oh ja, jag gillar filt! Använder lösa blommor, men också filtbanden från Queen&Co. Nu har jag också köpt stora filtark, så jag kan göra egna filtdekorationer.

 19. Marita said

  Jag har inte testat filtbanden ännu men jag har köpt lite filtblommor som jag ska ha till mina Lo:s. Bra att få lite tips aom hur man kan sätta fast dom.

 20. KarinS said

  Mycket filt har det blivit här på sistone!
  Fick ett gäng filtband i julklapp och nåt
  av dem (eller flera) är med på nästan allting
  som jag gör nu… Är hemskt sugen på att köpa
  lite filtfigurer och några alfabet också…
  Blir så läcker 3d effekt samtidigt som det blir sådär härligt ”mjukt och luddigt” =)

 21. dora said

  o ja! jag älskar filt! både de färdiga dekorationer och att klippa ut figurer själv! 🙂

 22. Millan said

  Jag har använt filt på några layouter, tycker dom blir jättemysiga med filt på, så jag vill gärna ha en chans att vinna lite filt!

 23. Jag är lite nyfiken på filt, men har inte riktigt kommit igång och vågat använda det ännu. Klart man vill ha en chans att vinna lite filt, då finns de inget att skylla på längre… Bara att använda…

 24. Linda said

  Nä men vad orättvist…. alla andra har använt filt, men inte jag… Jag vill också prova!

 25. Martina said

  Ohja! Har precis börjat testa mig fram. LO:erna blir så luddiga och mysiga med filt!

 26. linaliten said

  Jag har prövat på filtband, men ska väl försöka testa lite mer när inspirationen faller på… 🙂

 27. Lena(Bertil) said

  Jag har nyligen provat på att använda filt på mina alster. Gav en go känsla. Fick lite nostalgi kickar. Tänkte på mina filttavlor som jag hade när jag var liten. Kanske dags att damma av barbapappa och co.

 28. Sandra said

  Har inte riktigt tagit den nya filttrenden till mig. Vet inte riktigt varför… Tror att jag som relativt ny scrappare fortfarande är kvar i ngn form av kärleksstadium med allt som är fint och vackers, som vackra sidenband och blommor, för att inte tala om alla vackra papper som finns.
  Försökte mig på att scrappa med filt men blev så besviken att jag gav bort all filten till min mor. Men man skall kanske ge det ett nytt försök nu när man fått så bra inspiration på hur man kan använda det snyggt!

 29. Anki said

  Har aldrig provat filt,men har köpt in en bit filtband som det är tänkt att jag ska prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: