**Magdas scrapbooking**

Vi har allt du behöver för att själv göra personliga album och kort

 • Veckans innehåll

  Vecka 48
  Må: Utmaning
  Ti: Tisdagstipset - Embossa
  On: Ego - Journaling av din bästa vän
  To: Tekniktipset - Arbeta med kanterna
  Fre: Recept - Kort/tags àla Tim Holtz
  Lö: Kulturellt - Beverly Hills 90210
  Sö: Fototips - Photoshop


  Vecka 49
  Må: Månadsutmaning - julinspirerad! :)
  Tis: Tisdagstipset - Kort med samma stämpel
  On: Magdas tipsar - Dillisar
  To: Tekniktipset - Öljetter
  Fre: Recept - julgodis med förpackning
  Lör: Kulturellt - Inspireras av julmusik
  Sö: Trendspaning - Tema saffran och apelsiner
 • Månadsutmaning

 • Kommentarer

 • Blog Stats

  • 247,368 hits

Allt du behöver veta om Promarkers!

Posted by emmla på 19 september 2008

Promarkers, promarkers och åter promarkers – alla pratar om dessa pennor, men vad är det egentligen och hur funkar det? Många har frågor kring dem, så i detta inlägg tänkte jag försöka reda ut alla begrepp och funderingar! Flera inspirationsalster hittar du längre ned i inlägget!

Promarkers tillverkas av Letraset och är alkoholbaserade, icke-toxiska och kladdfria pennor med två olika tjocklekar på spetsarna – en för detaljarbete och en för färgläggning av större ytor. Det som lockar mig och många andra pysslare är att det går att färglägga jämnt och fint på större ytor utan att det blir en massa ”streck” och kanter – jämför med om man skulle använda vanlig tusch. Dessutom är användningsområdet mycket stort, då pennorna funkar på papper (förstås), vellum, metall, plast, OH/overlay, foton, glas, trä, keramik, tyg… ja i princip på allt man kan tänka sig! Så förutom till scrapbooking/kortmakeri skulle man kunna använda dem på kakburkar, vinglas, möbler, krukor och gardiner! De används ofta av serietecknare och mangaillustratörer, eftersom de ger de typiskt rena och klara färgerna och ett jämnt och fint resultat.

Pennorna lämpar sig allra bäst att använda på vita, täta papper med en aningens glattare yta än ”vanligt” – vi rekommenderar Letrasets egna papper som Magdas har  i shoppen. Akvarellpapper är för poröst och absorberar alltså för mycket färg, och rekommenderas därför inte! Tjockleken spelar också roll, då ett alltför tjockt papper också absorberar för mycket. Använd en vattenbaserad/ vattenlöslig stämpeldyna (eller embossa motivet) och låt torka ordentligt innan du färglägger, för att inte riskera att motivets konturer flyter ut när du sen börjar måla. Rangers Adirondack stämpeldynor passar perfekt tillsammans med PRO Markers.

Alla gör vi olika, men ofta börjar man med att ”grundmåla” med ett lager färg för att sedan ge sig på detaljer såsom skuggor och ljus. Genom att måla med samma penna i flera lager uppnår man skarpare/mörkare nyans, vilket nog är det enklaste knepet för att få till skuggor. Ett annat sätt är också att skugga med en något mörkare nyans än grundfärgen. Det går också att skapa skuggor med en grå penna – måla först med den färg du vill ha, sen med grått och eventuellt sist med samma färg igen. Prova med en ljusgrå penna först, så att det inte blir för mörkt. Det är lättare att lägga till färg än att få bort 🙂 För att ljusa upp vissa detaljer finns en så kallad blender (blandare på svenska), som används precis som de andra pennorna men med resultatet att det blir just ljusare (den har alltså ingen färg). Den kan också användas för att få två olika färger att smälta in i varandra. Promarkers torkar snabbt, så tänk på att måla ganska kvickt så att den första färgen inte hinner torka helt innan du målar med den andra.

Bild hämtad från http://www.paleda.se

Man säger också att Promarkers är transparenta, vilket betyder att två olika färger kan ge upphov till en helt ny färg. Om man t ex målar ett streck med ljusgult och sen ett streck med ljusblått ovanpå, så får man en ljusgrön nyans. Detta gäller dock främst ljusa färger, eftersom mörka färger tenderar att istället täcka för den andra färgen. Om du sedan vill rita på det du färglagt, använd en vattenbaserad penna! Annars tenderar det att bli kladdigt och smeta ut sig. Att avsluta med en ljusgrå kontur runt det färdiga motivet blir väldigt fint!

Jag har förhört DesignTeamet och kommit fram till en lista på färger som kan vara bra att börja med som ”startkit”: Ruby (bra röd), Moss, Meadow Green, Pastel blue, Lavender, Blush och/eller Ivory (bra hudfärger), Pastel Pink och/eller Blossom, Cocoa, Sandstone (bra hårfärg), Warm eller Cool Grey 1 samt blendern. Vilken ton man vill ha på hud, hår osv. är naturligtvis en smaksak, dessa är bara våra förslag. Oavsett vilka pennor du väljer är det bra att starta med ljusa färger. Dessa kan du lätt göra mörkare genom att måla flera gånger lager på lager.

Till sist bjuder vi på några inspirationsalster där vi använt dessa härliga pennor!

Först ut är Pernilla TJ, som målat Primas Paintables-papper Courtship och använt som bakgrund. Läckert, eller hur? Pernilla tipsar också om att ifall man råkar ut för små missar som t ex att man målar lite utanför motivet, så är det enkelt fixat med en svart och en vit penna nära till hands 🙂 Man kan även prova med blendern!

Papper Prima Paintables II Courtship; Promarkers Turquoise, Petrol blue, Blossom & Magenta; Bazzill cardstock; thickers Poolside

Jag har också använt ett Paintables-papper, där jag valt att färglägga endast vissa delar av mönstret för en annorlunda effekt. När jag målat har jag gjort skuggor genom att måla flera lager av samma färg. Jag har också använt glitterlim på de skuggigare partierna av de färglagda blommor, för att förhöja effekten. Chipboardfjärilarna är målade med MM:s akrylfärg och Specialty Glaze, som ger dem en skimrande look, och den stora fjärilen är satt på 3D-kuddar.

Papper Prima Paintables Bouquet; Promarkers Lavender, Rose Pink & Warm Grey 1; thickers Poolside; spets; blomma Prima Sprites 2 Fuchsia; rub-ons Jenni Bowlin Black bird; chipboard Heidi Swapp; akrylfärg & Specialty Glaze MM; pin Nunn design; knappar Rusty Pickle; pärlhjärta; bling; glitterlim; fluid chalk Orchid Pastel

Till sist har vi ett färgsprakande grannt kort som Pernilla R gjort, där hon använt Promarkers både på Paintables-pappret Borders och den söta stämpeln från Rachelle Anne Miller.

Papper Prima Paintables Borders; Promarkers Yellow, Orange, Blush, Cool Grey 1, Moss, Marsh Green, Pastel Pink, Sandstone & Cocoa; glitterlim; stämplar Rachelle Anne Miller Lily & Milo From the heart och Inkido Gratulationer

Nu hoppas jag att vi har rett ut mångas frågor och funderingar, och att ni vågar prova förstås! 🙂 Lycka till med era Promarkers-projekt!

// Emma L

Annonser

16 svar to “Allt du behöver veta om Promarkers!”

 1. JaneD said

  Måste nog investera i några promarkers.
  Jättefina alster!

 2. Vilka bra information! =)
  o Superfina alster,som alltid! 😉

 3. Hanna said

  Promarkers är helt underbara. Kan tipsa om att Mustard är bra om man vill göra blont hår. Mvh Hanna

 4. Himla bra och informativt inlägg! Gillar speciellt samlingen av ”bra-att-ha-färger-för-nybörjare”. 🙂

 5. emmy said

  Superbra artikel!
  Min favvisfärg är sandstone, den funkar till allt!

 6. MOE said

  Jättesnygga alster! Jag har inte vågat prova PRO Markers än, men det skulle vara jättekul!

 7. Cornelia said

  Tack för den här ”artikeln”. Jag har ett litet gäng PM, men har inte riktigt kommit överens med dem… ännu.

  Den här färgkartan med bra att ha i början-färger känns toppen!

 8. sari said

  tack för kanon bra tips!!

 9. JohAnna said

  Hörde talas om dessa färger först för ett tag sedan. Har ännu inte införskaffat några. Har fått för mig att de är ganska dyra. Vill gärna ha ett par stycken, men ska man satsa på dem?

 10. emmla said

  JohAnna: Klart du ska satsa på dem 🙂 Det som gjorde att jag började var att jag tyckte de gav ett snyggt resultat direkt, och då är jag ingen färgläggare/kortmakare utan mer scrappare. Läs även Karins inlägg lite längre upp om hur man gör skuggor, det blir väldigt snyggt! Man får öva lite men hittar snitsen snabbt. Jag tycker priset är bra på dem, ungefär som en vanlig textningspenna. De är dryga! Du kan ju prova med några favoritfärger 🙂

 11. Fröken H said

  Har precis lagt en order hos er på promakers, så det ska bli skoj att testa dem!

 12. […] på julafton!Iallafall så är promarkers sjukt bra tuschpennor som kostar ca 35 kr styck. Här finns allt du behöver veta om […]

 13. Elinor said

  Jag provade dessa på vanligt A4 efter att ha stæmplat motiv och emossat det. MEN, det rinner ut øverallt. Och då hade stæmpeln torkat ordentligt. Går det inte att anvænda på vanligt A4 alls?

 14. hyperlotta said

  Nej, det måste vara särskilt papper. Endera cardstock eller Letraset skisspapper.

 15. Hey there your web page url: https://magdasscrapbooking.wordpress.com/2008/09/19/allt-du-behover-veta-om-promarkers/ seems to
  be redirecting to a completely different web site when I click the home-page link.
  You might want to have this looked at.

 16. lina said

  Hur gör man om promakers har torkat? Finns det nogår knep för att få tillbaks färgen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: